Znak OFS Plzeň-město

Okresní fotbalový svaz Plzeň-město

Dopis místopředsedy FAČR za Čechy členům asociace

Vážení kolegové, členové fotbalového hnutí,

obracím se na Vás jako místopředseda výkonného výboru FAČR za Čechy, abych Vás informoval o aktuální situaci i tématech řešených v těchto dnech Fotbalovou asociací ČR. Byl bych rád, aby tento dopis byl impulsem pro Vaše dotazy a podněty k možnému projednání na poradách vedení nebo v rámci jednání VV FAČR a pro nastavení přímého toku informací a zpětné vazby k Vám.

Jak víte a máte možnost každodenně vnímat, fotbal nyní prochází transformací z předchozího nastavení, což se projevuje velkým počtem změn. Současně čelíme poměrně velkému tlaku na omezení dotačních prostředků určených na podporu sportu. Důvodem jsou škrty ve státním rozpočtu. To je při zcela brutálním nárůstu cen zejména energií a pohonných hmot, promítnutých však do cen všeho ostatního, poměrně vražedná kombinace.

Proto cítím jako vysoce důležité se nyní, více než kdy jindy, zaměřit na zlepšení komunikace pro řešení Vašich priorit a namísto politikaření se v první řadě soustředit na fotbal jako takový. Tedy v prvním kroku pro zajištění řádného průběhu a úspěšného dohrání jarní sezóny, která v posledních týdnech v jednotlivých úrovních postupně odstartovala.

Pro zdárný průběh nejen jarní části soutěží, ale celého roku 2022 je v první řadě nutné zajistit fotbalu dostatek finančních prostředků. Státní rozpočet v roce 2021 přidělil oblasti podpory sportu celkem 6,9 mld. Kč. Po změně vlády a rozpočtových škrtech je pro stejnou kapitolu v roce 2022 určeno pouze 4,6 mld. Kč, což je o třetinu méně.

Ze své pozice poslance PSP ČR jsem tedy inicioval, aby se snížení podpory netýkalo podpory svazů a klubů a současně podal pozměňovací návrh s navýšením podpory sportu o 600 mil. Kč v rámci eliminace navýšení cen energií pro kluby a další peníze nad uvedený rámec měly jít na opravy a údržbu. Bohužel nebyl tento pozměňovací návrh ani další obdobné návrhy podpořeny hlasy koalice. Nyní se těžiště naší práce přesune k Národní agentuře pro sport (NSA), kde řešíme minimalizaci dopadů krácení finančních prostředků směrem k fotbalu.

Současně jste jistě zaznamenali, že v rámci programu Můj Klub dochází ke krácení prostředků dotační podpory o 10% v kombinaci s tím, že pro obhájení poskytnuté dotace je podmínkou udržení členské základny na min. 85% původně vykázaného stavu a to v průběhu celého roku 2022, což s ohledem na odliv členů po covidové pandemii i aktuální zvýšení všech nákladových vstupů pro rozpočty klubů i rodin Vašich členů taktéž nebude vůbec jednoduché.

Problémů je ve fotbalu celá spousta, avšak ekonomiku s ohledem na výše uvedené vnímám jako problém akutní a neodkladný a považujte tento dopis jako základ pro nastavení vzájemné komunikace. Proto Vás chci vyzvat a požádat o zaslání Vašich potřeb, dotazů i podnětů, abychom v aktuální nelehké situaci mohli nastavit fungování ke zdárnému zvládnutí nejen letošní sezóny.

Závěrem, bych rád uvedl, že nechci fotbal rozdělovat, jak se dělo v minulém období a jak se mnohdy děje i teď. Rozhodně nevnímám, že vše minulé bylo špatné a vše nové je dobré. Zcela bezpochyby máme co napravovat, ale fungující věci by neměly být měněny z politických důvodů. Nelze se neustále vůči něčemu vymezovat a neustále se ohlížet do minulých let.

Proto chci jít přímou střední cestou za pomoci jak starého fungujícího, tak nového. Věci je potřeba napřímit a dívat se dopředu, kam chceme český fotbal dostat – tedy dle mého názoru, aby byl fotbal zdravý jak lidsky, tak finančně, aby kluby všech úrovní byly kvalitně a dostatečně včas informovány a věděly s jakou podporou odehrají sezónu. A samozřejmě, aby se po odmlce způsobené pandemií vrátil k fotbalu i fotbalový život, byly plné stadiony i vysoká sledovanost v TV a online. A hlavně aby nám fotbal, jako nejmasovější sport v ČR, opět dělal radost.

Přeji všem hodně úspěchu a budu se těšit na Vaši reakci.

Mgr. Jan Richter
Místopředseda VV FAČR

 


 

Originální dokument:

0 0 hlasů
Article Rating
Přihlásit odběr
Upozornit na
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline reakce
Zobrazit všechny komentáře
1
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x

Nahlásit problém

Našli jste chybu? Mohlo by být něco jinak? Nenašli jste na webu, co jste hledali? Napište nám! Napravíme to, web je tu pro Vás.

Kliknutím přijmete soubory cookies pro tuto službu